Language:

AjankohtaistaKyläsuunnitelmat kylien hyvinvoinnin edistäjänä

elokuuta 25, 2015

TIEDOTE, Ivalo   24.8.2015, Vapaa julkaistavaksi: Heti

Inarin kunnan Elinkeinot & kehitys Nordican hallinnoima Ideat kehiin -Inarin kylien esiselvityshanke on virallisesti aloittanut toimintansa. Hankkeen rahoittajana toimii Leader Pohjoisin Lappi ja hankkeen toiminta-aika on 15.7–31.12.2015.

Esiselvityshankkeen aikana selvitetään Inarin kylien kehittämis- ja investointitarpeet yhteistyössä kyläyhdistyksien, kylien muiden toimijoiden ja Inarin kunnan kanssa. Hankkeen tavoitteena on Inarin kylien elinvoimaisuuden lisääminen kehittämällä kylien viihtyvyyttä sekä palveluiden saatavuutta siten, että asukkaat tuntevat elämisen mielekkääksi ja turvalliseksi omassa kotikylässään. Hankkeella pyritään madaltamaan kyläyhdistysten kynnystä kyläsuunnitelmien ja muiden kehittämistoimenpiteiden omaehtoiseen toteuttamiseen.

Tehdään kylänne elämä esitteeksi!

Konkreettisena toimenpiteenä ja tuotoksena on tehdä yhdeksälle sitoumuksensa jättäneelle kylälle (Koppelo, Kaamanen, Menesjärvi, Saariselkä, Näätämö, Keväjärvi, Inarin kirkonkylä, Paatsjoki-Nellim ja Törmänen) kyläsuunnitelmat sekä yksi kylien yhteinen kärkihankesuunnitelma. Kylä- ja kärkihankesuunnitelma tehdään visuaalisesti edustavaan painoasuun ja tiedotetaan tuloksista. Hankkeesta hyötyvät paikalliset pienet kyläyhdistykset, koska niiden ei tarvitse vastata hankebyrokratiasta vaan ne voivat osallistua kyläsuunnitelmien tekemiseen. Kyläsuunnitelmat antavat kyläläisten ohella myös yrityksille ja yrittäjille uskoa tulevaisuuteen asuttaa kyliä. ”On hienoa, että hankkeen avulla pystymme vastamaan kyläyhdistyksiltä tulleeseen haasteeseen” tuumaa hankekoordinaattori Ritva Hiltunen-Rova.

 Kyläsuunnitelmat tehdään kyläkohtaisissa työpajoissa syys-lokakuun aikana, yhteistyössä ja osallistaen. Työpajapäivistä ilmoitetaan erikseen paikallislehdessä, sähköpostilla, www.nordicainari.fi hankesivustolla sekä sosiaalisessa mediassa. Innostamisen keinona käytetään yhteisosallistumista Lapin kylätoimintapäiville, jotka pidetään Rovaniemelle 3-4.10.2015.

Lisätietoja:

Ritva Hiltunen-Rova
hankekoordinaattori
Ideat kehiin –Inarin kylien esiselvityshanke
p. 050 449 9724
ritva.hiltunen-rova@inari.fi